loading...

Sejak berkahwin dengan Mira, Nadia diabaikan. Pada malam itu Nadia malu2 masuk dalam bilik. Rasa kekok akhirnya Nadia menangis

Foto sekadar hiasan.

Jujur cakap, aku tak tau macam mana nak mulakan cerita ni. Tapi aku bagi pengenalan ringkas. Aku ada dua isteri, Nadia ( isteri pertama) dan Mira ( isteri kedua). Aku dan Nadia kenal tahun 2012. Kami kenal di tempat kerja, salah satu multinational corporation terbesar di Malaysia. Nadia auditor, aku IT technician. Nadia tua 7 tahun dr aku, dia 32 dan aku pula 25.

Sejak aku join company ni, Nadia memang antara staf perempuan yang popular di kalangan semua staff lelaki. Baik yang kahwin sampai la bujang, semua idamkan Nadia sebab dia tinggi, putih melepak dan muka baby face. Nadia ni jenis serius and kurang bergaul sikit.

Satu hari tu Nadia buat audit dekat luar daerah and laptop dia rosak. So aku kne on call repair laptop dia kt site. Da dapat no Nadia, aku mula ngorat sebab aku pun dah lama crush kat dia. Sebulan kami berkawan, aku jatuh hati dengan sifat keibuan Nadia (lelaki baya aku banyak suka sifat ni). Lepas dua bulan, kami kahwin. Tak sempat sgt bercinta tapi aku yang angau teruk masa tu. Tambahan pulak aku tau ramai kenalan aku berebut nak tackle Nadia.

Sepanjang kami kahwin tak pernah ada masalah walaupun Nadia selalu travel sebab kena audit operation company kami di seluruh Malaysia. Paling lama 5 hari and aku akan jaga dua anak kami bila dia outstation. Pertengahan 2018 aku terjebak dengan tinder. Pengaruh kawan tempat kerja. Mula2 sekadar nk chat bila Nadia outstation, sampai la aku jumpa Mira.

Mira muda 10 tahun dari aku. Kali kedua aku jatuh hati sebab perangai manja dan caring Mira (masa ni aku dah 32 dan lelaki baya aku banyak suka anak gadis mcm Mira). Terdesak nak kahwin dengan Mira, aku jujur dengan Nadia. Aku ingat lagi, mula2 Nadia nangis tapi lepas tu dia minta maaf sebab selalu pentingkan kerja dan abaikan aku. Nadia redha je benarkan aku kahwin dengan Mira.

Masa ni aku rasa berbelah bagi sangat2. Tertekan sebab dh janji nak nikahi Mira dan dalam masa yang sama sedih sebab Nadia seolah2 nak lepaskan aku. Sebelum kahwin, Nadia siap pesan jgn risau pasal belanja rumah dan anak2 sebab dia kerja tapi Mira tak. Jarak rumah Mira dan Nadia cuma 5 minit drive.

Mula2 dulu, aku jaga anak2 di rumah Nadia bila dia outstation tapi lepas tu aku minta bawak balik mereka ke rumah Mira. Senang sikit bila aku kerja and Nadia pun tak kisah. Bagi Nadia takpa anak2 kenal Mira tapi dia tak nak face to face berdua dengan Mira. Jadual giliran tak tetap sebab Nadia travel 3-5 hari seminggu. Bila Nadia outstation, aku kt rumah Mira, bila Nadia tak travel aku di rumah Nadia. Namun kdg2 aku sengaja stay dekat 2-3 minggu di rumah Mira sebab nak uji perangai tak kisah Nadia.

Dlm 4 bulan lepas aku kahwin, Nadia resign and kerja di firma akaun. Tak perlu travel dan hanya audit di office. Anak2 Nadia hantar di nursery sampai dia habis kerja. Masa ni aku mula honeymoon dengan Mira sampai 4-5 bulan tak balik ke rumah Nadia. Sekalipun Nadia tak bising mintak aku balik.

Sepanjang ni Nadia banyak spent masa bercuti dengan anak2 tanpa aku. Pergi legoland, singapore dan terbaru ke jepun. Hanya mereka 3 beranak tanpa aku. Hanya sebab tak nak lukakan Mira, aku menolak pergi bercuti dengan mereka.

Lama kelamaan aku jadi sunyi dengan Mira. Manisnya fasa honeymoon dah habis dan aku rindu nk bersama keluarga aku. Mira tak nak berbuka puasa sorang, jadi sepanjang Ramadhan aku tak pernah berbuka dengan Nadia. Baru ni aku blik ke rumah Nadia, sedih sebab Nadia lansung tak expect aku balik. Berbuka masa tu cuma baki makanan anak2 aku, bubur nasi dan nugget.

Lepas anak2 tidur, aku tunggu Nadia lama dalam bilik. Nadia masuk malu2 and kami jadi kekok nak berbual bila berdua. Masa ni aku rasa macam lamanya aku dah abaikan Nadia. Aku terus luahkan apa yang terpendam. Kenapa tak fight hak dia sebagai isteri, kenapa izinkan aku kahwin lain, kenapa bercuti tinggalkan aku, kenapa dia chill sangat hadapi semua ni, kenapa dia redha bermadu, kenapa tak marah aku main kayu tiga dan banyak lagi kenapa.

Lama Nadia diam, pastu dia nangis. Rupanya Nadia dah lama tahu pasal aku dan Mira. Berbulan sebelum aku mintak izin untuk nikah kali kedua. Nadia makan hati dengan aku tapi dia pilih untuk berdiam diri atas rasa bersalah utamakan kerja dari keluarga. Kata Nadia, sepanjang aku kahwin dengan Mira, Nadia dah persiapkan diri untuk jadi ibu tunggal seandainya dia diceraikan.

Masa ni aku rasa sedih sgt. Nadia betul2 dah tawar hati dengan aku. Di saat aku abaikan dia, daripada meratap dia pilih untuk bahagiakan diri dan anak2. Nadia suruh aku cari kebahagiaan dengan Mira dan mintak aku lepaskan dia.

Nadia bukan sekadar isteri, tapi dia juga ibu kepada anak2 aku. Nadia mintak aku jgn persiakan Mira sebab andai kata kami tiada jodoh aku masih ada Mira untuk jaga aku. Berkali aku tanya Nadia, tak sayang aku ke? Tak benci Mira ke? Nadia balas dia dah takde hati untuk sayang and dah takde hati untuk benci.

Aku betul2 buntu dengan Nadia. Sekarang dia buat diri macam patung bila dengan aku. Tak lama nak raya and Nadia siap dah atur jadual balik kampung. Hari pertama dan kedua aku beraya dengan mira di kampung mira. Nadia dan anak2 di kampung aku. Raya ketiga dan keempat aku dan mira di kampung aku, Nadia dan anak2 di kampung Nadia. Kat mana aku di mata dia.

Masih wujud atau tak wujud. Buat para suami yang mengeluh isteri pjj atau isteri doktor, fikir lah dua kali sebelum bermain kayu tiga. Aliff aziz tu untung bella masih nak pertahankan rumahtangga mereka walaupun dah terlerai .Macam aku Nadia betul2 dah buang aku dekat Mira. Confession si Amin ini ternyata mendapat reaksi hangat dari kalangan netizen. Jom lihat antara komen netizen yang paling mendapat perhatian.

Izrin Hariri –Why do men always leave the good ones for a few months of happiness with another? Lepastu confess menyesal. Pelik betul  I’m glad your wife is a very smart one. Dari meratap, dia prepare. Good job, Nadia! Siti Zulaikha Zakaria –Dalam dunia nih, yang paling bahaya bukan bila isteri marah2.. Tapi bila isteri dah tak nak bercakap walaupon sepatah..lelaki selalu silap..

Selalu ingt yang menyakitkan hati bila isteri marah.. Membebel.. Yang sebenarnya paling bahaya bila isteri dah tak dak perasaan untuk marah atau Membebel..Rabiatul Adawiyah –Kau memang carik pasal bro,kau carik pasal dengan perempuan yang ada kerja,indipendant,cantik dan segala gala cukup..ibarat kalau kau takde pon,takde beza apa pon…

dan sejenis perangai perempuan bila dah move on,kau meninggal pon dia dah tak heran dah..good luck bro.. my suggestions,kau teruskan hidup dgn mira yang kau hadap sgt tu.. Kau poligami tak salah,tapi bila kau menyundal senyap senyap,kau abaikan isteri kau..even dah kahwin kau tak adil dalam pembahagian giliran..nampak sangat,kau keji dan sepadan lah dgn perempuan menyondol tu..

dah la ambil hak orang,menggedik taknak berbuka sorang konon..kau dgn mira mmg sepadan..dua dua keji..lepskan nadia..dia deserved someone better than you… Arif Muhamad –Memang patutlaa Nadia buat macamtu kat kau, kau ingat kau handsome sangat nak Nadia pujuk rayu kau, lepaskan laa dia kalau tak mampu nak adil, nafkah pun kau abaikan…

bulan puasa pun kau abaikan nadia, kau hanya berbuka dgn mira, malah kebanyakan masa kau adalah dgn Mira kan….lebihkan mira, kau gila! Lepas tu kau bajet kau suami mngsa, acah2 merajuk dgn bini, minta Nadia pujuk kau, terbalik kok ni Jubake oiiii…yg curang ni siapa? Yang buat onar ni siapa? Yang culas nafkah ni siapa?

Yang dayus ni siapa? Kau laa kukake, kau mmg lelaki kuat drama bro…buat malu kaum je…pondan pun tak sendu macam kau. Abg doakan Nadia bertemu lelaki lebih layak untuk dia,move on atau Nadia lebih bahagia sendiri dengan anak2 tanpa kamu,guy like you is a total disaster…bila kau terpikat dengan wanita berusia kau cakap sebab sifat keibuan? Then bila terpikat dgn wanita lebih muda kau cakap sebab kemanjaan,

padahal gediks dan sifat kau mmg dah gatal miang, habis kalau kau terpikat dengan wanita sama usia dengan kau, kau nak cakap sebab apa? Sebab sekepala dan sehati sejiwa macamtu? Siapa sebenarnya perempuan pada mata kau bro? Tempat pancut dan tempat lempias nfsu serakah kau saja ke?

Atau wanita ni merupakan makhluk yg kau rasa patut agungkan kau sebagai lelaki, kau rasa kau lebih superior dari perempuan? dasar lelaki akal celah kangkang, otak dekat kepala, akal dekat kangkang…malas nak doa yg baik2 tapi semoga dapat khifarah terbaik demi keadilan untuk Nadia.

Kau tahu tak kenapa Nadia busy? Ni nak ketuk sikit kebangangan kau, dia terpaksa busykan diri sebab tak nak fikir pasal kecurangan kau, tak serabutkan kepala, takkan kau tak sensitif langsung dgn perubahan bini, atau kau ingat Nadia tu tropi saja sbb kau berjaya dapat dia berbanding rakan sepejabat kau yang turut minat dia?

Sah sahlaa dia dah tahu kau curang berbulan sebelum kau madukan dia, agak2laa nak play innocent pun…jangan bodoh piang sangat, tak nak guna akalpun, guna hati sikit, Nadiatu ada perasaan juga, bukan robot…nilaa natijahnya, org lain kahwin, kau nak kahwin juga, tapi ilmu rumahtangga kosong, bodoh!

Bila kau kata, lama2 lepas kau abaikan Nadia, kau rindukan dia juga, haprak sungguh statement tu bro, gila dayus sampai tak de harga diri, kau ingat poligami cara kau ni dapat pahala? Bila rindu baru jumpa, kalau tak rindu tak pe tak payah buat apa2, memancut jelaa kau dgn Mira gedik tu…sampai lemas pun tak pe korang dua ekor. Dasar lelaki tak guna.

Satu lagi bab kau nak Nadia pujuk kau dan mula kan langkah, kau ni pondan ke? Sah sah kau tu lelaki, takkan perempuan nak mula? Siapa patut jaga siapa sekarangni? Ilmu agama mana ajar perempuan bimbing lelaki dan mula kan semua? Siapa ajar kau, kau tu suami, tugas suami bimbing isteri, bukan suruh isteri jadi pengemis perhatian kau, kecik2 tak nak mati, besar2 menyusahkan anak orang.

NADIA DESERVE BETTER HUSBAND THAN YOU, ANAK ANAK DESERVE BETTER FATHER THAN YOU.KAU TAK LAYAK JADI SUAMI NADIA. KAU TAK LAYAK JADI AYAH UNTUK ANAK2 DIA PUN. Lepaskanlaa Nadia, dia dah lebih bersedia hidup tanpa kau, abg nampak kewujudan kau dalam kehidupan dia dan anak2 tak lebih dari bebanan perasaan dan beban kewangan dia, kau macam biawak hidup je bro,

sebab Nadia yang tanggung semua benda dalam keluarga dan anak2 kau, kau tanggung apa?, fungsi kau apa? Kau tak de fungsi husband material pun, fungsi father figure pun tak de. FUNGSI TUNJUK BELALAI? fungsi belalai adalaa, BERI BENIH AJE…kaki pancut lepastu acah2 manja minta perhatian. Stoplaa kedayusan ini, lets Nadia free…dia lebih dari bahagia hidup tanpa kau…kau nak Mira sangatkan…

so go on with her…pergi mampus pun tak pe. Tak guna kau hidup kalau akal kau fikir diri sendiri saja. Plus bila kau sedar nadia keluar happy2 dgn anak2 kau, pergi melancong ke jepun segala tanpa ajak kau, kau expect apa? Nak Nadia bawa kau sekali tanggung kau ke Jepun? Macam tu? Atau kau nak Nadia rayu kau…

hello…wanita zaman sekarang ramai yg dah buka mata, bukan taat membabi buta sebab obses nak jadi isteri solehah sedangkan suami pijak hati tanpa belas kasihan. Kau ingat kau layakke ikut diaorang? Tak maluke kalau Nadia kena tanggung kau di Jepun…pleaselaa tunjuk sikit kau tu ada anu…

Bila kau cakap: “Aku betul2 buntu dengan Nadia. Sekarang dia buat diri macam patung bila dengan aku. Tak lama nak raya and Nadia siap dah atur jadual balik kampung. Hari pertama dan kedua aku beraya dengan mira di kampung mira. Nadia dan anak2 di kampung aku. Raya ketiga dan keempat aku dan mira di kampung aku, Nadia dan anak2 di kampung Nadia. Kat mana aku di mata dia.”

bila Nadia dah buat macamtu, takkan kau tak faham2 lagi, itu maknanya kau dah expired sebagai suami dan ayah kepada anak2 dia, you are just a toxic husband and a parasit father figure untuk anak2 dia, KAU DAH LEVEL SAMPAH YE, BUKAN UNTUK RECYCLE, TAPI UNTUK DITANAM DAN DIBAKAR SAJA, dia dah nak move on dah…

Sah sah Nadia tu auditor, abg bekas auditor, bila kami jumpa masaalah, kami akan catat dan plan utk lupus, dan kau adalah masaalah yang memang patut lama dulu lagi Nadia lupuskan dan nyahkan dari hidup dia, dan itulah yang dia buat sekarang.kau dah dekat tapak kaki dia..itu jawapannya… faham2 sajalaa org dah tak nak…tak reti bahasa lagi ke.

Plus,semua nafkah hidup Nadia dan anak2 dia, Nadia tanggung sendiri, kau buat apa? Mentang2 Nadia tak kesah, kau naik kepala, lepas tu buat acah2 merajuk nak tgk nadia macam mana sayangkan kau atau tak, kau ingat dia bodohke nak layan jantan tak guna macam kau? Lepas semuatu, anak2 dah besar, kau nak expect apa? Claim status kebapakan kau kepada anak2? Nak tuntut hak kau sebagai bapak terlebih mithali agar anak kau bela kau lepas kau aniaya ibu mereka?

Abg tak terkejut kalau anak2 tinggalkan kau tepi longkang bila dah tua nak mampus nanti, sebab perangai kau masa muda, macam money boy, macam Nadia tu sugar mommy kau, katanya kau berkenan dekat Nadia sebab sifat keibuan dia kan, so agaknya sbbtulaa cara kau layan dia macam sugar mommy, dia kasi duit nafkah anak2 kau, tanggung diri sendiri,

jaga hati bodoh kau, penuhi s3ksual kau, sebijik macam sugar mommy kau dah si Nadiatu, bukan macam isteri dah, kau tak rasa maluke? makan duit perempuan macam tak de harga diri, belum lagi poligami ikut belalai sendiri, bukan ikut sunnah nabi. LOOSER BETUL, KESIAN KAMU NI, MUDA2 DAH DAYUS..Mak bapak kau tak kata apa2ke?

Kalau abglaa, mmg tak ngaku anaklaa org macam kau ni, species tak sedar diri, nak p0ligami tapi hidup rumahtangga, makan duit bini,…tak de maruah langsung. Species pun@i pendek ke, pun@i kau kecik ek? Dasar muka tak tahu malu. Semoga menjadi pengajaran kepada suami2 yang memilih untuk berp0ligami. –

Sumber : Naluri kini

You May Also Like

About the Author: admin